ZLATIBORSKI okrug obuhvata površinu od 6.172 km2, što cini 11% površine Republike Srbije, gde živi 321.000 stanovnika (prema popisu iz 2001. godine), što je 4,6% stanovnika Republike Srbije. Po geografskom položaju okrug se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, ograni čen sa severa planinama Maljenom i Povlenom, sa juga rekom Uvcem, sa istoka visovima Ov čarom i Kablarom i sa zapada rekom Drinom. Nalazi se na tromedji Republike Srbije, Republike Crne Gore i Republike Srpske.


         Po svojim karakteristikama i konfiguraciji tla, Užički region pripada brdsko-planinskom području, u kome šume i šumsko zemljište čine 42% površine, a poljoprivredne površine 51% ukupne produktivne površine.Okrug se sastoji od deset opština i to:  Bajina Bašta, Kosjeriċ, Užice, Požega, Čajetina, Arilje  ,Priboj, Nova Varoš, Prijepolje i Sjenica sa oko 380 naseljenih mesta.
        Kroz okrug prolazi pruga Beograd - Bar. Od deset opština Užickog okruga pruga prolazi kroz šest i to Kosjeriċ, Požegu, Užice, Čajetinu, Priboj i Prijepolje. Ona ima veliki značaj sa stanovišta privrednog i kulturnog razvoja područja kroz koja prolazi i približava ta područja severnoj Srbiji i susednim zemljama, Madarskoj, Rumuniji, povezujuċi turističke destinacije ovog Regiona kao što su Tara, Zlatibor, Zlatar i druge sa Crnogorskim primorjem.
      

čċ

        Okrug raspolaže značajnim šumskim potencijalom. Po površini šuma, Užički okrug se nalazi na prvom mestu u Srbiji i iznad je evropskih standarda (0,70 ha šume po stanovniku). Šume ovog Regiona bogate su šumskim plodovima (borovnice, jagode, kupine, pečurke i drugo), lekovitim biljem, a istovremeno su stanište niske i visoke divljači, medu kojom, suri medved predstavlja pravi dragulj.
       


čċ

        Vodotokovi reka Drine, Uvca, Lima i Zapadne Morave predstavljaju veliki hidroenergetski potencijal koji još nije u potpunosti iskorišċen.Hidrološku sliku okruga upotpunjuju jezera Peruċac, Zaovine, Vrutci,kao i Zlatarsko,Ribničko i Radonjsko jezero.
    

čċ

Zlatiborski okrug položaj


Užice administrativni centar


Peruċac


        Pored prirodnih bogatstava u Regionu se nalaze mnoge znamenitosti, istorijski spomenici i zadužbine, arheološki lokaliteti i prirodni rezervati, stari gradovi i druge tvorevine narodnog stvaralaštva i neimara iz naše bliže i dalje prošlosti. Manastir Mileševa kod Prijepolja je jedan od najznačajnijih spomenika srpske kulture u kome se nalazi čuvena freska Belog andjela. Manastir je inace u XVI veku imao školu i štampariju i predstavljao jedan od centara srpske pismenosti. Crkva svetog Ahilija u Arilju koju je sazidao kralj Dragutin 1296. godine, takode je vredan spomenik naše istorijske baštine. Najpoznatiji istorijski spomenik u opštini Bajina Bašta je manastir Rača, koji se nalazi 6 km južno od Bajine Bašte, sagraden u XII veku. Manastir Uvac kod Priboja, bio je živ duhovni centar u srednjevekovnoj Srbiji. Pocetkom XVII veka potpuno je razrušen a 1998. godine je završena njegova četvorogodišnja restauracija. I u drugim opštinama ovog Regiona nalazi se veliki broj crkava i manastira iz srednjeg veka koje predstavljaju dokaz razvijenog privrednog i duhovnog života ovog kraja.


čċ

naše bliže i dalje prošlosti. Manastir Mileševa kod Prijepolja je jedan od najznačajnijih spomenika srpske kulture u kome se nalazi čuvena freska Belog andjela. Manastir je inace u XVI veku imao školu i štampariju i predstavljao jedan od centara srpske pismenosti. Crkva svetog Ahilija u Arilju koju je sazidao kralj Dragutin 1296. godine, takode je vredan spomenik naše istorijske baštine. Najpoznatiji istorijski spomenik u opštini Bajina Bašta je manastir Rača, koji se nalazi 6 km južno od Bajine Bašte, sagraden u XII veku. Manastir Uvac kod Priboja, bio je živ duhovni centar u srednjevekovnoj Srbiji. Pocetkom XVII veka potpuno je razrušen a 1998. godine je završena njegova četvorogodišnja restauracija. I u drugim opštinama ovog Regiona nalazi se veliki broj crkava i manastira iz srednjeg veka koje predstavljaju dokaz razvijenog privrednog i duhovnog života ovog kraja.


čċ

          U Regionu se nalaze planine Zlatibor, Tara, Zlatar, Golija i druge. Zlatibor na zatalasanoj visoravni nadmorske visine 1000 do 1100 m sa stimulativnim klimatom ima sve uslove da izraste u najkrupniji centar planinskog turizma. Pretpostavlja se da je dobio ime po zlatnožutoj boji jedne vrste bora. Na padinama Zlatibora u selu
Sirogojno nalazi se jedinstveni muzej pod otvorenim nebom "Staro Selo" koji prikazuje život stanovnika ovog kraja početkom XIX veka. Iznad kanjona reke Drine uzdiže se planina Tara sa jezerom Zaovine. Na Tari uspeva Pančiċeva omorika, velika floristička vrednost i retkost koja se u Evropi sačuvala jedino u kanjonu Drine i na susednim planinama Bosne i Srbije. Tara je prepuna raznovrsne divljači (medvedi, srne, divokoze, lisice, orlovi krstaši i dr.) i predstavlja najveċi park i botaničku baštu u slobodnoj prirodi.
čċ

¬povratak
¬povratak
O nama
knjiga utisaka
Guestbook
komentar
uslovi
marketing